Мінсім`ї: Попри фінансову кризу в Україні триває реалізація Держпрограми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 рр.

Мінсім`ї: Попри фінансову кризу в Україні триває реалізація Держпрограми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 рр.

За ініціативи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту і Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву на сьогодні в Україні створені умови для подальшої реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012.

У 2009 році, вперше за останніх десять років, Державним бюджетом України не було передбачено коштів на надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла. Це призвело до замороження будівництва близько 100 житлових будинків, які споруджуються в різних регіонах України у рамках реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012. Крім того, на програму часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, наданими комерційними банками молодим сім`ям та одиноким молодим громадянам для будівництва (реконструкції) і придбання житла було виділена сума в 50 млн. гривень, що удвічі менше навіть на виконання державою раніше взятих на себе зобов’язань.

Розуміючи негативні наслідки такого рішення Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту разом із Державним Фондом сприяння молодіжному житловому будівництву ініціювали низку заходів, які мали на меті не зупиняти реалізацію Програми. Зокрема, за ініціативи Міністерства 22 липня 2009 року Кабінет Міністрів України спочатку прийняв постанову №837 `Про спрямування коштів Стабілізаційного фонду на часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитами, наданими комерційними банками молодим сім`ям та одиноким молодим громадянам для будівництва (реконструкції) і придбання житла`, яка передбачала виділення додаткових 50 млн. гривень для погашення існуючої заборгованості перед молодими сім’ями. Втім, практична реалізація цієї постанови дещо затрималась внаслідок тривалого погодження джерел фінансування із комітетами Верховної Ради України.

7 жовтня 2009 року Кабінет Міністрів України окремою постановою №1106 вніс остаточні зміни до згаданої постанови №837, і найближчим часом Державне казначейство почне перерахування виділених відповідно до цієї постанови коштів. До кінця року держава повністю розрахується із накопиченим боргом перед молодими сім’ями та одинокими молодими громадянами.

Крім того, 7 жовтня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв ще одну постанову №1100 `Про спрямування коштів Стабілізаційного фонду на надання пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла`, яка передбачає виділення у нинішньому році 50 млн. гривень на програму пільгового кредитування молоді.

Таким чином, принципова позиція Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту та злагоджена робота в цьому питанні Уряду України надали можливість не зупиняти реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, навіть в умовах економічної кризи.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6697