Віце-прем’єр-міністр України Г. Немиря взяв участь у круглому столі `Україна – ЄС: спільні енергетичні виклики та перспективи`

Віце-прем’єр-міністр України Г. Немиря взяв участь у круглому столі `Україна – ЄС: спільні енергетичні виклики та перспективи`

Сьогодні Віце-прем’єр-міністр України у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря взяв участь у круглому столі `Україна – ЄС: спільні енергетичні виклики та перспективи`, який було організовано за сприяння Швецій, що головує в ЄС.

Під час свого виступу Григорій Немиря наголосив, що `з огляду на високу енергоємність української економіки, світову кризу та динаміку цін на енергоносії, питання енергоефективності та енергозбереження в Україні стало одним з ключових питань безпеки нашої держави`.

`Для забезпечення енергетичної безпеки ми вживаємо активні комплексні заходи щодо наближення, а у перспективі – інтеграції українського енергетичного сектору до енергетичного простору ЄС`, - сказав Григорій Немиря. `Жодна країна сьогодні не здатна самостійно забезпечити власну енергетичну безпеку`.

У цьому зв`язку, він зазначив, що Україна зробила важливий крок на цьому шляху. 7 жовтня 2009 р. у Києві підписано Меморандум про завершення переговорів про приєднання України до Енергетичного Співтовариства. Григорій Немиря висловив сподівання, що вже у грудні цього року на черговій сесії Ради Міністрів Енергетичного Співтовариство буде прийнято позитивне рішення стосовно членства України у Договорі.

Віце-прем‘єр-міністр зазначив, що український Уряд і парламент останнім часом значно просунулись на шляху адаптації до норм та стандартів ЄС, що `робить ринок енергоефективності та енергозбереження України привабливим не тільки для національних, але й для іноземних компаній та інвесторів`.

Під час свого виступу Григорій Немиря наголосив на важливості для України ініціативи Швеціії щодо посилення енергоефективності у Східній Європі, зокрема в Україні.

За його словами, реалізація Швецької ініціативи буде зосереджена на проектах, які підвищуватимуть рівень енергоефективності, в першу чергу у сфері комунального опалення, а також проектах, пов`язаних з охороною навколишнього середовища, зокрема управління відходами та використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії. Передбачається створення в рамках Європейського банку реконструкції і розвитку Фонду підтримки. Позитивні відповіді щодо своєї участі у формуванні Фонду надали Швеція, Німеччина, Велика Британія та США. За сприятливих умов реалізація Ініціативи може розпочатись у 2010 році.

Також Віце-прем‘єр-міністр України повідомив, що 26 листопада цього року українська делегація візьме участь у роботі Конференції донорів, яка проходитиме у Стокгольмі. Під час конференції відбудеться офіційна презентація Шведської ініціативи та обговорення можливих проектів.

У свою чергу Посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен, який також брав участь у заході, підкреслив, що енергетична безпека є спільним викликом для України та ЄС особливо зараз, `коли час дешевих ресурсів енергії закінчився`.

Стефан Гуллгрен та Голова представництва в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловили підтримку Уряду України щодо посилення енергоефективності нашої держави.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6791