American dream аеропорту `Львів`

American dream аеропорту `Львів`

Міжнародний аеропорт `Львів` нарешті отримав інвестора - переможцем аукціону стала мало відома в Україні американська компанія IMTC-MEI. Інвестиційну угоду з переможцем мають підписати вже цього тижня, але деталі проекту надалі не розголошують.

Компанія в Україні настільки мало відома, що її офіційний сайт донедавна навіть не індексувався українською версією пошуковика google. Не зважаючи на це, своє представництво компанія має не лише в Інтернеті, а й в Україні, щоправда, з реалізацією проектів в американців на теренах України наразі не склалось.

Нагадаємо, до участі в аукціоні було допущено дві компанії: лідер Консорціуму фірм – компанія `АБМ Всхуд товариство з обмеженою відповідальністю` (Польща) та компанія IMTC-MEI L.L.C. (дочірня компанія Crown Enterprises Inc, Луїзіана, США). При цьому ЗМІ фаворитом називали саме польську фірму, яка має досвід будівництва потужних інфраструктурних об’єктів в Польщі.

На противагу полякам, американці називають аеропорт в Лас Вегасі. `В Україні ще нічого не реалізовували, це перший об’єкт, - розповіла Вголосу представник київського офісу IMTC-MEI Наталія Ткаченко. – Маємо об’єкти всьому світу. В основному це американські міста, наприклад, аеропорт в Лас-Вегасі`.

Окрім представництва в Києві (філії ще є в Тбілісі і Братіславі) IMTC-MEI має кілька підписаних меморандумів, але як представник інших компаній. Так, у березні підписала від імені Wyndham Hotel Group International меморандум з київською `Герц` про співпрацю в сфері розвитку готельної мережі Донецька. Згодом подібний документ був підписаний у Харкові.

Наразі на етапі підписання документів знаходиться й проект по аеропорту Львів. Фактично, йдеться не тільки про будівництво нового терміналу і ремонт діючого, а про передачу цілісного комплексу летовища в концесію. `Зараз тривають переговори щодо підписання інвестиційної угоди – дали два тижні на підписання`, - розповів відповідаючи на питання Вголосу директор департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний. За його словами, після інвестиційного договору приступлять до угоди на концесію. При цьому, він вказав на складність цього процесу, бо в Україні немає досвіду підписання подібних документів.

Основні умови підписання концесії наразі не називаються. Керівник департаменту стверджує, що умови будуть стандартними. `Переговори йдуть з IMTC і Мінтрансом, у чиїй власності зараз перебуває аеропорт. Основні умови концесії – відрахування до державного бюджету і операційна діяльність аеропорту`, - додав Засадний.

У компанії також не багатослівні, до підписання угоди американці не називають ні суми планованих інвестицій, ні умови угоди. `Це комерційна інформація, тому я не зможу її вам розповісти. Приблизні суми ще публічно не називалися Фінансування здійснюватиметься виключно компанією. Долі державного фінансування не буде`, - сказала Ткаченко.

Єдине, що оголошується, що будуватимуть IMTC не лише термінал (на що і проводився інвестиційний конкурс), займатимуться реконструкцією існуючого терміналу і будівництвом додаткового - тимчасового на період проведення Чемпіонату 2012 року.

`Буде також паркінг автомобільний. Злітно-посадкова смуга вже будується українською компанією (маріупольською Азовінтекс – Вголос). Також компанія займатиметься оперуванням/керуванням аеропорту. Роботи ми повинні закінчити до січня 2012 року`, - сказала Наталія Ткаченко.

Нагадаємо, згідно проекту (який розробляла `Тебодін Україна`) загальна кошторисна вартість будівництва нового аеровокзалу 921 млн. 362 тис. грн. При цьому заступник міністра транспорту і зв`язку – голова Державіаадміністрації Олександр Давидов відзначив, що луізіанська фірма зобов’язалась інвестувати в аеропорт 1 млрд. грн. Він також повідомив, що в концесію аеропорт передадуть на 30 років.

Уляна Куйдич
http://www.vgolos.com.ua/
Идентификатор: 6798