Мешканці гуртожитків приватизують своє житло

Мешканці гуртожитків приватизують своє житло

Майже двісті гуртожитків Києва міська влада просить передати до комунальної власності районів столиці. Наразі вони на балансі держави або увійшли до статутного фонду акціонерних товариств. Передача таких будинків місту може стати розв`язанням житлових проблем. Та, на жаль, наразі згоду отримано лише щодо двадцяти двох об`єктів. Перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька запевнила, що столична влада на чолі з Леонідом Черновецьким і надалі розв`язуватиме проблеми тих, хто мешкає в гуртожитках. Для цього в кожному районі проведуть громадські слухання.


Захищати права мешканців усіх столичних гуртожитків має намір міська влада. Щодо двох сотень гуртожитків державної власності й тих, що увійшли до статутних фондів акціонерних товариств, підготувала лист про надання згоди на передачу їх до комунальної власності територіальних громад районів. `За дорученням Леоніда Черновецького комісія надіслала звернення до Кабінету Міністрів України з проханням доручити Фонду державного майна України, міністерствам та іншим органам центральної виконавчої влади вжити заходи щодо виконання Закону `Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків`,- розповіла перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька.


На жаль, не всі державні структури радо вітають таку ініціативу міської влади. Так, із 94 гуртожитків державної власності лише щодо двадцяти двох отримано попередню згоду. Ще сорок таких будинків дістали відмову в переданні на баланс міста, а стосовно тридцяти відповіді взагалі не надали. Таким чином, на сьогодні до комунальної власності районів прийнято тільки один гуртожиток у Дарницькому районі на вул. Заслонова, 3, який належав до державної власності й перебував на балансі ВАТ `Київський радіозавод`. Процедура передачі закінчується щодо восьми гуртожитків, а решту планують переоформити протягом двох років.


Жителі міста різницю вже відчули. Зокрема, мешканці гуртожитку по вул. Трутенка, 5 чекають передачі їхнього будинку до комунальної власності району міста вже багато років. Проживаючи на території військової частини, яку наступного року планують розформувати, люди побоюються опинитися на вулиці. Адже іншого житла держава їм не пропонує. `Коли гуртожиток передадуть до власності району, тоді ми зможемо приватизувати свої кімнати та бути певними, що це наше житло і його нас не позбавлять. Адже ми його заробили багатолітньою працею`,- пояснила мешканка цього гуртожитку Галина Старовська.


Ірена Кільчицька наголосила, що столична влада на чолі з Леонідом Черновецьким і надалі розв’язуватиме проблеми мешканців гуртожитків. Для цього в усіх районах проведуть громадські слухання. За два тижні вони відбудуться в мерії. Туди запросять представників кожного з гуртожитків - загалом 222 особи. Їх включать до складу міської комісії із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.


`Це потрібно для того, щоб проблемні питання по кожному гуртожитку було розглянуто в індивідуальному порядку, а представники кожного з гуртожитків мали змогу особисто контролювати розв’язання проблем мешканців та вчасно втручатись у цей процес. На цьому наполягає міський голова Леонід Черновецький. Я вас запевняю, що люди, які по 20-30 років відпрацювали на заводах, отримають своє житло`,- повідомила пані Кільчицька.

http://www.kreschatic.kiev.ua/
Идентификатор: 6835