Василь Куйбіда: `Без проведення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування немає шансу реально щось змінити на місцях`

Василь Куйбіда: `Без проведення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування немає шансу реально щось змінити на місцях`

`Треба нарешті дати відповідь на питання: якої глибини реформу місцевого самоврядування в Україні ми хочемо здійснити? Якщо йдеться лише про створення дієвих територіальних громад, то таку реформу можна провести вже до весни. Але коли питання постане ширше, наприклад, про нові межі районів, то до весни ми не впораємося, бо потрібно внести зміни до Конституції. Їх, як відомо, принаймні двічі слід розглядати на Верховній Раді, притому під час різних сесій`. Про це вів мову Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на прес-конференції `Дієве місцеве самоврядування – запорука успішної держави`, присвяченій Дню місцевого самоврядування. За словами Міністра, усі намагання в 2009 році підштовхнути законодавчий орган до голосування напрацьованих Мінрегіонбудом законопроектів, що стосуються реформи місцевого самоврядування, успіху не мали.
`Без проведення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування немає шансу реально щось змінити на місцях. Нині майже 80 відсотків територіальних громад – дотаційні, з них понад 90 відсотків – глибоко дотаційні, що в принципі не можуть існувати без державної підтримки`, - зазначив Василь Куйбіда. Він додав, що внаслідок реформи замість 12 тисяч громад буде створено трохи більше 1,5 тисячі. Вони триматимуться на трьох фінансових `стовпах`: платежах за землю, податку з громадян і податку з нерухомості, який, на переконання Міністра, необхідно впровадити.
`Землі, якими нині розпоряджаються райдержадміністрації, слід передати під юрисдикцію територіальних громад. Без цих земель вони не в змозі дбати про свій комплексний розвиток – розбудову села, зведення об’єктів переробної чи іншої промисловості, ведення сільського господарства. Громади мають межувати одна з одною`, - підкреслив Міністр. За його словами, райдержадміністрації повинні діяти як координуючий і контролюючий орган, а господарювати мають виконкоми сільських і селищних рад.

http://minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 6872