Президент ветував Закон `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок`

Президент ветував Закон `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок`

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями Закон `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок` для повторного розгляду Верховною Радою.

Представлятиме пропозиції Президента України під час розгляду Закону на пленарному засіданні парламенту Перший заступник Глави Секретаріату Президента України - Представник Президента в Кабінеті Міністрів О.Шлапак.


--------------------------------------------------------------------------------

ПРОПОЗИЦІЇ
до Закону України `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок`



Прийнятий Верховною Радою України 22 грудня 2009 року Закон України `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок` не може бути підписаний з таких підстав.

Законом, що надійшов на підпис, запроваджується додаткова умова припинення мораторію на внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств, купівлю-продаж або іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а саме встановлюється, що цей мораторій може бути припинений не раніше 1 січня 2012 року (зміни до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України).

Слід зауважити, що за чинними нормами названих пунктів розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України завершення зазначеного мораторію обумовлено лише набранням чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель.

Запровадження Законом, що надійшов на підпис, додаткової умови щодо припинення мораторію на вільний обіг земельних ділянок є додатковим обмеженням конституційних прав громадян на землю, прав кожного розпоряджатися своєю власністю (статті 14 та 41 Конституції України), адже пропонованими Законом змінами такий мораторій діятиме до 1 січня 2012 року навіть за умови набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель.

Такий підхід не відповідає Конституції України, якою встановлено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (частина третя статті 22). Конституційним Судом України у Рішенні від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005 у справі про постійне користування земельними ділянками визначено, що звуження змісту та обсягу прав і свобод є їх обмеженням.

Пропоновані Законом, що розглядається, зміни є й порушенням конституційне визначених засад непорушності конституційних прав та свобод (стаття 21 Основного Закону держави).

Слід також наголосити, що дальше продовження мораторію на вільний обіг земель може призвести до загострення ситуації із забезпеченням ефективного використання та охорони землі, а також до поширення тіньових механізмів відчуження земельних ділянок, збільшення кількості зловживань у даній сфері і, як наслідок, до порушень конституційних прав громадян.

Виходячи з викладеного, пропоную Закон України `Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X `Перехідні положення` Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок` відхилити.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6954