Обговорено проблеми світлотехнічної галузі

Обговорено проблеми світлотехнічної галузі

У засіданні „круглого столу` на тему „Світлотехнічна галузь: корпорація „Ватра` – нові розробки та впровадження` серед інших взяли участь перший заступник голови ОДА Андрій Фліссак, начальник головного управління розвитку інфраструктури ОДА Леонід Наноцький.

`Круглий стіл` проводила редакція газети „Урядовий кур’єр`, яка цього півріччя планує провести понад тридцять таких заходів у різних областях України на злободенні питання. Як розповів власний кореспондент газети по Тернопільській області, в нашому регіоні було заплановано два таких засідання – у лютому та в квітні. Власне, Тернопільщина проведенням `круглого столу` „Світлотехнічна галузь: корпорація „Ватра` – нові розробки та впровадження` і дала старт цим заходам.

Виступаючи під час `круглого столу`, Андрій Фліссак, зокрема, зазначив, що поняття „криза` та „Ватра` – не сумісні. З кризових заторів підприємство виходило завдяки своїм економічним, технологічним, інтелектуальним силам, тож не було зупинки виробництва і нині воно демонструє стабільну роботу.

Світлотехнічна корпорація „Ватра` є визнаним лідером у галузі промислового освітлення не лише в країнах СНД, а й в Європі. Майже 35% промислового освітлення в Україні – це продукція „Ватри`, в Росії, Білорусі близько 10% – також номенклатура цієї корпорації. Крім того, ватрівчани відіграють якщо не визначальну, то значну роль у виробництві вуличного, спортивного, транспортного, промислового, спеціального та інших видів освітлення.

За останні роки розроблено і освоєно виробництво великої кількості нових конструкцій під високоефективні джерела світла із застосуванням електронних баластів, які дозволяють суттєво, до 50%, знизити споживання електричної енергії на освітлення промислових об’єктів, вулиць, шахт.

Ці конструкції зорієнтовані здебільшого на енергоекономність установки, її якість, у т.ч. на зручність в обслуговуванні, прийнятну ціну. На `Ватрі` створили, зокрема, першу українську світлотехнічну лампу. Її переваги – економія електроенергії як мінімум у 5 разів, термін служби – до 100 тис. год! Цю роботу проводять у рамках Державної науково-технічної програми „Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі`.

Звичайно, найактуальнішою темою для „Ватри` є освітлення об’єктів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Підприємство готове взяти участь в освітленні стадіонів, готелів, вулиць, паркингів, аеропортів тощо. Корпорація нині конкурує, і досить успішно, з продукцією, по суті, всіх відомих фірм, має тверду надію на освітлення великої арени стадіону в Києві, яку, до речі, впродовж 30 років освітлювали технікою „Ватри`.

2006 року керівництво підприємства затвердило довгострокову програму, яка б кардинально зменшила витрати електричної енергії, газу та води. На ці заходи впродовж 2006-2009 років витрачено майже 9 млн. грн. Щорічно розроблялися відповідні заходи, підкріплювали коштами і ватрівчанам вдалося їх успішно зреалізувати.

Але є також і притаманні лише світлотехнікам проблеми, які вимагають негайних рішень. Генеральний директор „Ватри` Василь Щиренко назвав серед них гармонізацію державних стандартів і нормування освітленості, сертифікацію продукції за споживчими характеристиками. Давно назріло й питання розробки Державної програми зі створення та впровадження в народне господарство енергозберігаючих світлових приладів.

У засіданні „круглого столу` та обговоренні проблем світлотехнічної галузі також взяли участь міський голова Тернополя Роман Заставний, президент Національного світлотехнічного комітету України (м. Харків) Пилип Говоров, завідувач відділу Інституту фізики напівпровідників НАН України, доктор технічних наук (м. Київ) Віктор Сорокін та інші.

http://www.oda.te.gov.ua
Идентификатор: 7053