Найкраще готується `Олімпійський`

Найкраще готується `Олімпійський`

Львів і Донецьк не встигають виконати всі роботи до Євро-2012.

Фінансові труднощі призупинили процес підготовки міст до Євро-2012. Роботи тривають, однак у терміни не вкладаються. Найліпше справи просуваються в столиці. На НСК `Олімпійському` уже закінчили монтаж суперкрана Demag СС2800-1 вагою 600 тонн. Останнім етапом стало підняття 114-метрової стріли над стадіоном у Києві. Потужний агрегат встановлюватиме 80 колон, які утримуватимуть каркас реконструйованої спортивної арени. Непогані темпи підготовки і в Харкові. Найбільше відстають Донецьк та Львів.
Роботи на `Олімпійському` фінансують без затримок
На головній спортивній арені України завершили монтаж підйомного крана типу `біґліфт` Demag 2800-1. Потужний агрегат орендують у бельгійської компанії. Його особливість у тому, що він єдиний в Україні та один із трьох у світі. До того ж здатний підняти вантаж до 600 тонн, а довжина стріли сягає 114 метрів.

Після тижневої підготовки кран розпочне монтувати колони, що стануть опорним каркасом та утримуватимуть вантово-мембранну конструкцію накриття стадіону. Загалом мають встановити вісімдесят таких колон. На це потрібно приблизно чотири місяці, повідомив виконроб будівельно-монтажних робіт на НСК `Олімпійському` Віктор Кузьменко.

`Планували встановлювати 15 колон протягом місяця, однак згодом вирішили монтувати 20 колон за тридцять днів`,— зазначив міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко.
Він розповів, що всі 80 колон, які мають підтримувати каркас майбутньої спортивної арени, унікальні. Кожна складається з двох частин довжиною від 23 до 25,5 метра та вагою від 25 до 30 тонн. Колони виготовлено з високоміцних сталевих листів товщиною від 60 до 90 мм на заводі `Майстер-Профі Україна` у Дніпропетровську.

За словами начальника монтажного комплексу заводу Бориса Петренка, доправлені на `Олімпійський` колони розмістять поза стадіоном, а кран працюватиме посередині спортивної арени. Використання бельгійського обладнання обійдеться державному бюджету в 700 євро за годину, або 100 тис. грн за день. Demag 2800-1 працюватиме від 8 до 12 годин на добу.

Як з’ясувалося, роботи на НСК `Олімпійському` у першому кварталі нинішнього року мають профінансувати на 250 млн грн. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. За його словами, наразі кошти виділяють відповідно до потреб і вчасно. `Наразі вже профінансовано робіт на майже 150 млн грн, і до початку березня потреби на перших три місяці буде задоволено`, — заявив чиновник. Відомо, що ввести в експлуатацію НСК `Олімпійський` планують у червні-липні 2011 року.
Донецьк відстає на два місяці
Мер Донецька Олександр Лук’янченко не заперечує того факту, що місто відстає з деяких пунктів підготовки до футбольного чемпіонату. Зокрема гальмується процес комплектації устаткування злітно-посадочної смуги та спорудження комплексу нового терміналу.

`Нині відділ, який опікується підготовкою до Євро-2012, завершує коригування державної цільової програми,— сказав пан Лук’янченко.— Недофінансування за минулий рік змушує змінювати графіки, адже через затримку коштів є відставання на деяких об’єктах`.

Мер Донецька вважає, що за умов стабільного фінансування є всі шанси зменшити і зовсім усунути відставання від графіків, яке наразі в середньому становить два місяці. Він додав, що на сьогодні з одним із власників готелю `Україна` не досягнуто домовленості, тому термінів початку та закінчення реконструкції поки що не визначено. `Щодо всіх інших об’єктів вносять корективи та доповнення до Державної цільової програми з підготовки до Євро-2012 на 2010 рік`, — розповів Олександр Лук’янченко.

З’ясувалося, що в донецькому НДІ травматології та ортопедії в рамках підготовки до Євро-2012, можливо, буде відкрито відділення спортивної травми. `У нас давно є мрія зробити таке відділення, — сказав директор НДІ Володимир Климовицький. — Фахівці у нас підготовані, ми готові до прийняття спортсменів і уболівальників, наразі нам виділяють кошти на дооснащення. Переконаний, що до 2012 року ми будемо готові`.
Харків підготує п’ять тисяч волонтерів
До початку Євро-2012 у Харкові планують підготувати майже п’ять тисяч волонтерів різних профілів. Про це повідомили у прес-службі Харківської міськради з посиланням на начальника управління у справах сім’ї та молоді Анатолія Хижняка. За його словами, вже тепер у місті триває робота з пожвавлення волонтерського руху.

`Сьогодні у нас налічується 14 волонтерських загонів, які об’єднують понад 1,5 тисячі молодих людей`,— повідомив пан Хижняк. Він додав, що готуватимуть волонтерів до Євро-2012 за більш як десятьма різними профілями, зокрема стюардів, помічників співробітників міліції, помічників для інвалідів. При цьому активну участь у їх підготовці братимуть фахівці УЄФА.

Анатолій Хижняк наголосив, що волонтери навчатимуться за окремими програмами для кожного напрямку роботи.
Львів відновив будівництво стадіону
Генеральний підрядник компанія `Азовінтекс` продовжила спорудження стадіону у Львові. Під час відвідин об’єкта віце-прем’єр України Іван Васюник зазначив, що на часі третє засідання міжвідомчої комісії з питань цього будівництва. За його словами, всі конфліктні питання між замовником і генпідрядником будівництва львівського стадіону вирішено.

`За інформацією замовника, яким є Львівська міська рада, а також генпідрядника, всі конфліктні питання у відносинах між цими двома структурами на сьогодні знято`, — запевнив пан Васюник. Він також повідомив, що уряд доручив Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту і Львівській ОДА здійснювати постійний моніторинг будівництва стадіону.

Треба зазначити, що президент УЄФА Мішель Платіні заявляв на початку лютого, що напевно не можна сказати, чи прийматиме Львів матчі Євро-2012, оскільки ситуація з підготовкою міста залишається неясною.

За матеріалами інформаційних агенцій УНІАН, РБК `Україна`, ІнтерМедіаКонсалтинг, інформцентру `Україна-2012`, STADION. LVIV. UA

Віталій КУРІННИЙ `Хрещатик`
http://www.kreschatic.kiev.ua/
Идентификатор: 7099