НАЕР та Світовий Банк завершили підготовку Національного Плану дій з підвищення енергоефективності

НАЕР та Світовий Банк завершили підготовку Національного Плану дій з підвищення енергоефективності

Про завершення підготовки Плану дій повідомили представники Національного агентства України з питань ефективного використання енергетичних ресурсів та Місії Світового Банку 9 квітня 2010 року в ході підсумкового обговорення результатів спільної роботи.

За словами керівника програми з питань енергетичного сектору Світового Банку Гаррі Стаггінса на реалізацію Плану дій планується відкриття першого траншу інвестиційної лінії у розмірі 350 млн. доларів США. На першому етапі впровадження Плану дій Україні буде надано Грант у розмірі 1 млн. доларів США. Цю інформацію нещодавно підтвердив Фонд Чистих Технологій.

`Ми задоволені напрацюваннями, яких досягнуто в результаті роботи з українською стороною. Зокрема, успішно закінчено планування Гранту, вчора було схвалене вже і технічне завдання`, відмітив Гаррі Стаггінс. Він проінформував, що основними складовими технічного завдання є: підготовка плану заходів, програма моніторингу та оцінки, розробка енергетичного балансу, розбудова потенціалу та навчання у сфері енергоефективності для банків.

Також Гаррі Стаггінс зазначив, що попередньо відібрано 5 проектів, які будуть першочергово профінансовані та стануть показовими, але всі вони ще мають пройти експертизу. На стадії завершення підписання домовленостей з одним із державних банків України, через який буде проходити фінансування проектів під державні гарантії.

Голова Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Сергій Єрмілов, з свого боку, теж дав позитивну характеристику проекту Національного плану дій. Він зазначив, що питання впровадження Плану дій внесено до проекту Програми соціально-економічного розвитку України. За його словами це дозволить відкрити інвестиційний напрямок для країни та підвищить відповідальність української сторони перед інвесторами.

Сергій Єрмілов зауважив, що Уряд високо цінує підтримку Світового Банку, але в той же час, за його словами, Україна потребує набагато більше коштів для покращення показників енергоефективності. `Для реалізації нещодавно прийнятої Програми енергоефективності на 2010-2015 роки нам необхідно залучити близько 25 мільярдів доларів США. Тому ми, звичайно, вдячні за допомогу, та будемо і надалі працювати з Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими інституціями з метою залучення необхідного обсягу інвестицій в Україну`.

Планується, що План дій буде винесено на розгляд Ради Директорів Банку на початку травня.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7291