Андрій Клюєв: Уряд готує серію серйозних інвестиційних проектів

Андрій Клюєв: Уряд готує серію серйозних інвестиційних проектів

Кабінет Міністрів розпочав роботу з підготовки та реалізації серії серйозних інвестиційних проектів у промисловості, паливно-енергетичному комплексі та транспортній сфері. Про це заявив Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв в інтерв’ю журналу `Фокус`.

`Ми збираємося багато будувати. І державні кошти будуть складати лише невелику частину. Ключовим стане залучення приватних інвестицій та кредитних ресурсів, у тому числі і міжнародних`, - повідомив перший заступник Глави Уряду.

За його словами, за результатами аналізу інвестиційних проектів, що розроблялися попередньою владою, Уряд дійшов висновку, що їх рівень кардинально погіршився. `За минулі два роки практично нічого не зроблено, а ті проекти, що були напрацьовані нами у 2006-2007 роках, заморожені. Країна просто перестала будувати та оновлювати інфраструктуру. Ми поновимо цей процес`, - заявив Андрій Клюєв.

Перший віце-прем’єр-міністр повідомив, що на робочій нараді за участю керівників ключових міністерств та представників десятка найбільших банків України обговорювалися кроки зі стабілізації банківської системи, а також проблемні питання, що хвилюють банкірів. `Ми домовилися про взаємодію, практично у щоденному режимі, для прискорення поновлення кредитування реального сектору економіки`, - сказав Андрій Клюєв. На його думку, сьогодні банківська система має для цього достатню кількість ресурсів.

У планах Уряду – будівництво інфраструктурних об’єктів: доріг, мостів, аеропортів, вокзалів, портових терміналів та багато іншого. Деякі з цих проектів заплановані у рамках підготовки до чемпіонату `Євро-2012`, повідомив Перший віце-прем’єр-міністр. На його думку, їх реалізація стане стимулом для пожвавлення всієї економіки.

Андрій Клюєв також заявив, що одним з ключових напрямів для залучення інвестиційних та кредитних ресурсів є впровадження проектів у галузі енергозбереження. За його словами, програма підвищення енергоефективності економіки передбачає вкладення 250 млрд. грн. до 2015 року.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра, Уряд також планує активно вести пошук нових технологій для базових галузей промисловості, забезпечити розвиток вугільної промисловості, підвищення рівня технологій видобутку вугілля.

`Окрім нових блоків АЕС, будемо будувати високовольтні мережі електропередачі в Запорізькій, Київській, Рівненській областях та в Криму`, - заявив Андрій Клюєв. За його словами, також розпочинається робота з реанімації вітчизняної титанової галузі.

Перший віце-прем’єр-міністр відзначив, що більшість з цих проектів є самоокупними та привабливими для банків, а Уряд лише створить необхідні умови.

Ключова роль належить Державному агентству з інвестицій та інновацій та Національному агентству з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, основними завданнями яких є: координація роботи міністерств з підготовки високоякісних проектів та залучення до їх реалізації інвесторів.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7341