Володимир Яцуба: ключем до проблем у будівництві має стати продовження стабілізаційних заходів

Володимир Яцуба: ключем до проблем у будівництві має стати продовження стабілізаційних заходів

Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба провів у Івано-Франківську нараду щодо розвитку будівельної галузі за участі представників Закарпатської, Чернівецької, Львівської, Тернопільської, Волинської, Рівненської областей.

Звертаючись до учасників наради, Міністр нагадав про складну ситуацію, що характеризує розвиток галузі в цілому, але звернув увагу на низку зрушень, що відбулись з часу прийняття рішення про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в будівельній галузі та розвиток житлового будівництва. `Не дивлячись на усі складнощі, будівельні підприємства продовжують наповнювати бюджет через сплату податків. За три місяці поточного року сплачено 797 млн. гривень. Це майже рівень минулого року – 98 %` - зазначив він.

За словами Міністра, ключем до проблем у будівництві має стати продовження стабілізаційних заходів одночасно із закріпленням перших позитивних напрацювань: `ми отримуємо чіткі повідомлення про зростання активності населення з розміщення депозитів. Пожвавлюється робота у банківському секторі. А це значить, що потрібно знову боротись за інвестора. Після падіння йде зростання. І на цій хвилі ми не маємо проблем із пропозицією – накопичилось безліч інвестиційно-привабливих проектів`.

В.Яцуба нагадав, що нині в регіонах нараховується 449 об’єктів незавершеного будівництва з рівнем готовності більше 70%. Стимулювання їх добудови через співпрацю із забудовниками має ґрунтуватись на прагматичних рішеннях і компромісних варіантах, а своїм результатом матиме зниження соціальної напруженості в регіонах. `Перше, що необхідно зробити, – це забезпечити недопущення зменшення обсягів будівництва в регіонах` – підкреслив Міністр, додавши, що лише централізованими зусиллями профільного відомства швидко і кардинально змінити стан справ неможливо.

Перейшовши, таким чином, до розгляду ситуації на місцевому рівні, Володимир Яцуба визнав необхідним ряд кроків для активізації спорудження доступного житла: `необхідно розробити регіональні програми будівництва доступного житла, передбачити видатки на таке будівництво у проектах місцевих бюджетів та земельні ділянки, забезпечені відповідною інфраструктурою. Потрібно заборонити використання таких земельних ділянок для інших цілей, звільнити забудовників доступного житла від відповідних відрахувань і нарешті перейти до вчасного і фахового проведення робіт з планування територій`.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 7358