Мінрегіонбуд закликає суди відмовитися від практики потурання недобросовісним забудовникам

Мінрегіонбуд закликає суди відмовитися від практики потурання недобросовісним забудовникам

Мінрегіонбуд стурбований ситуацією, що склалась у зв’язку з винесенням ряду судових рішень, що, фактично, підміняють собою діяльність органів влади. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба на брифінгу в середу 19 травня.

За його словами, 11 травня 2010 р. Вищий адміністративний суд не задовольнив касаційну скаргу Державної архітектурно-будівельної інспекції Мінрегіонбуду та Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві стосовно скасування їх наказу від 8 грудня 2008 р. № 207 та припису від 16 грудня 2008 р., що ускладнює розв’язання проблеми незаконного будівництва над станцією метро `Театральна`, про яке неодноразово повідомляли представники об’єднання співвласників багатоквартирного будинку `Пушкінська 20`.

Не було прийняте до уваги рішення від 16 вересня 2009 р., коли Окружний адміністративний суд Києва відмовив забудовнику ТОВ `Альянс-центр` у претензіях до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві щодо визнання продовженим дозволу на виконання будівельних робіт від 3 березня 2008 р. з будівництва ТОЦ на вул. Б. Хмельницького, 7.

`Існує багато інших прикладів, коли суд забороняє регулюючим органам виконувати їх прямі функції: Державній архітектурно-будівельній інспекції – скасовувати дозвіл на незаконне будівництво, Держкультспадщині – виконувати `Закон про охорону культурної спадщини`, - констатував Міністр.

Він також додав, що такі рішення не лише викликають соціальну напругу та спротив громадян, а і суттєво дискредитують уповноважені органи виконавчої влади, ускладнюючи виконання ними передбачених законом функцій. Водночас судові інстанції перебирають на себе ряд функцій, відповідальність за виконання яких покладена на спеціалізовані державні установи. Подібні дії небезпечні створенням прецеденту, за якого забудовники заздалегідь уникають проведення обов’язкових процедур і шукають судових перспектив схвалення проектів будівництва, які ризикують бути визнаними такими, що суперечать закону.

`Міністерство регіонального розвитку та будівництва наполягає на незаконності подібних дій і просить громадян, забудовників та судові органи утриматися від кроків, що дестабілізують і без того напружену ситуацію у сфері забудови`, - наголосив Володимир Яцуба.

Він підкреслив, що Мінрегіонбуд вимагатиме дотримання законності та поваги до законодавчих норм за кожним окремим проектом, що належить до сфери відповідальності Міністерства.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7442