Мінрегіонбуд буде підтримувати добросовісних забудовників з позитивною кредитною історією

Мінрегіонбуд буде підтримувати добросовісних забудовників з позитивною кредитною історією

Завдяки зусиллям Уряду та Мінрегіонбуду в І кварталі 2010 року обсяги введення в експлуатацію житла збільшилися на 14,1%. Про це повідомив сьогодні на нараді з питань введення в експлуатацію об’єктів житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба. За його словами, у розрізі регіонів найбільше житла у І кварталі введено в експлуатацію у Київській області та Києві. Найкращу динаміку показали Рівненська, Житомирська, Тернопільська, Хмельницька, Харківська та Дніпропетровська області.

Володимир Яцуба зазначив, що основною причиною зменшення обсягів замовлення будівництва є зменшення обсягу інвестицій.

`У 2009 році в грошах забудовники житла втратили більше 20 млрд. гривень`, - підкреслив Міністр.

Посилаючись на дані Держкомстату станом на 1 січня 2010 року, Володимир Яцуба поінформував, що в Україні налічується 4,3 тисячі не завершених будівництвом житлових будівель, більше половини з яких — багатоквартирні будинки. `60 відсотків з них не будується через брак коштів`, - констатував Міністр.

На виконання доручення Уряду Міністерство разом з областями провело аналіз ситуації, що склалася, та підготувало перелік об’єктів з високим ступенем готовності. На всі ці будинки розроблена проектно-кошторисна документація та видано дозволи на будівництво. Інформацію про них надано Національному банку та доведено до Кабінету Міністрів України.

Із загальної кількості об’єктів ступінь будівельної готовності більше 50 відсотків мають 683 об’єкти на 72 тисячі квартир. Для їх добудови потрібно 9 млрд. гривень.

Найбільша кількість таких об’єктів розміщується у Києві, Тернопільській, Харківській, Донецькій та Одеській областях. Найменша – у Закарпатській, Сумській, Херсонській та Черкаській областях.

Крім того, налічується 459 об’єктів на 50 тисяч квартир зі ступенем готовності більше 70%, для добудови яких необхідно 5,4 млрд. гривень.

Володимир Яцуба наголосив, що на сьогодні важливим завданням є спрямування бюджетних коштів на завершення об’єктів з високим ступенем готовності.

`Міністерство відібрало, як і обіцяло на першій нашій нараді з Національним банком, об’єкти, де є впевненість, що їх забудовники мають позитивну кредитну історію та не допускали нецільового використання коштів. Ми будемо підтримувати таких забудовників та звертаємось до керівників банків щодо надання їм кредитів на пільгових умовах, як це передбачено антикризовим законом`, - додав Міністр.

Він також поінформував, що Законом України `Про державний бюджет на 2010 рік` для будівництва доступного житла передбачено 1 млрд. 40 млн. гривень. За рахунок цих коштів громадянам буде надаватися державна підтримка шляхом сплати 30 відсотків його вартості, як це передбачено антикризовим законом. При цьому у будівельну галузь додатково буде залучено ще 2 млрд. гривень від громадян, які сплатять решту вартості. Це дасть можливість отримати більше 10 тис. квартир.

Як зазначив Міністр, ще одним джерелом фінансування будівництва житла — це 2 млрд. гривень – є кошти Державної іпотечної установи, які планується використовувати для пільгового кредитування. Ці кошти, за словами Володимира Яцуби, будуть залучатися під державну гарантію.

`Нами була проведена спільна нарада з Нацбанком, державними та комерційними банками. Національний банк обіцяв забезпечити пільгове кредитування при наявності державних гарантій. Тепер вони є. На наш погляд, ці кошти потрібно спрямувати на пільгове кредитування забудовників та здешевлення кредитів для населення`, - додав Міністр.

Майже 900 млн. гривень передбачено для забезпечення житлом військовослужбовців, яких налічується близько 120 тисяч. Для того, щоб їх забезпечити житлом необхідно побудувати 8,5 млн. кв. метрів житла, а це на сьогодні 42 млрд. гривень. Володимир Яцуба зазначив, що державний бюджет не в змозі виділити таких коштів, тому, на його думку, силовикам потрібно вже з цього року переходити від безоплатної передачі квартир до часткової компенсації їх вартості.

На нараді Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Мінрегіонбуду разом з Мінфіном і Мінекономіки утворити міжвідомчу комісію для відбору об’єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності, на які можуть спрямовуватись бюджетні кошти шляхом викупу квартир та надання кредитів фізичним особам.

У рішенні наради також йдеться про те, що центральні органи виконавчої влади як головні розпорядники коштів державного бюджету, виділених для будівництва житла, повинні забезпечити їх використання виключно для завершення будівництва та введення в експлуатацію об’єктів житла з високим ступенем будівельної готовності. У свою чергу Національний банк, як йдеться в рішенні, має розглянути можливість рефінансування державних банків з метою викупу ними цінних паперів Державної іпотечної установи під державні гарантії в обсязі 2 млрд. гривень і разом з банківськими установами розглянути можливість надання будівельним компаніям кредитів на добудову об’єктів житла з високим ступенем будівельної готовності.

Серед основних завдань, поставлених перед державними адміністраціями, - вирішення проблемних питань щодо інженерного забезпечення об’єктів житла та прийняття їх на баланс експлуатуючих організацій; забезпечення розроблення та затвердження до 1 червня 2010 року регіональних програм будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки; здійснення резервування земельних ділянок під будівництво доступного житла у конкретних населених пунктах з обов`язковим зазначенням таких земель у генеральних планах; прийняття рішень щодо унеможливлення використання замовниками будівництва (забудовниками) земельних ділянок, наданих під будівництво доступного житла, для інших цілей.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7445