Андрій Клюєв: Україна повинна сповна використати потенціал Криму для розвитку відновлюваних джерел енергії

Андрій Клюєв: Україна повинна сповна використати потенціал Криму для розвитку відновлюваних джерел енергії

Ураховуючи географічне розташування та природні переваги півострова, одним з головних напрямів розвитку енергетики Криму є розвиток нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії, а також впровадження енергоефективних технологій в усіх галузях економіки. Про це заявив Перший віце-прем‘єр-міністр України Андрій Клюєв на нараді з актуальних питань соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим, яка відбулася у Сімферополі.

`Крим має чи не найбільший у країні потенціал розвитку альтернативної енергетики, насамперед вітрової та сонячної. І цей потенціал необхідно реалізувати у повній мірі, скориставшись вже запровадженими механізмами підтримки і стимулами`, - заявив Андрій Клюєв. За його словами, у першу чергу це стосується використання `зеленого` тарифу, який згідно із Законом України `Про електроенергетику` встановлюється електростанціям, що виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, у тому числі енергії вітру, сонця, біомаси. Перший віце-прем‘єр-міністр зазначив, що `Зелений` тариф дозволяє значно скоротити термін окупності інвестицій у будівництво електростанцій.

За його даними, на реалізацію заходів Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій у Державному бюджеті на цей рік передбачено 10 млн. грн. Частину цих коштів передбачається використати, зокрема, для проведення відбору та дослідження на території Автономної Республіки Крим найбільш перспективних майданчиків для будівництва вес.

Водночас, як заявив Андрій Клюєв, активізація діяльності щодо енергозбереження та розвитку альтернативної енергетики повинна стати пріоритетним завданням і для місцевих органів влади, без підтримки яких впровадження інноваційних, енергоефективних, екологічних проектів, як правило, досить затратних, не матиме необхідних масштабів.

Він нагадав, що вже реалізовується ряд крупних проектів, зокрема 4 проекти з будівництва великих вітроелектростанцій, які дозволять збільшити рівень власних генеруючих потужностей на 750 МВт, з будівництва сонячних електростанцій з використанням панелей з полікристалічного кремнію загальною потужністю 1000 МВт разом.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7460