Анатолій Беркута: впродовж 5 років ми мусимо утворити національну нормативну базу

Анатолій Беркута: впродовж 5 років ми мусимо утворити національну нормативну базу

Одним із основних напрямків спільної діяльності науковців, фахівців будівельної галузі є формування національної нормативної бази. На цьому наголосив перший заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Анатолій Беркута, виступаючи на Всеукраїнській науково-практичній конференції `Будівельна наука в системі забезпечення ефективної роботи будівельної галузі України`. За його словами, цей процес має сприяти підвищенню конкурентоспроможності національного виробника та проектувальника, а не його знищенню.

`Приблизно впродовж 5 років ми мусимо утворити нормативну базу, здатну інтегруватися у світовий нормативно-правовий простір, бо нас цікавить в однаковій мірі як захід, так і схід`, - підкреслив Анатолій Беркута. Він також додав, що цього місяця до Кабінету Міністрів подано Мінрегіонбудом 5 проектів Урядових рішень з означених питань.

`Протягом двох тижнів ми доведемо проект Концепції розвитку нормативно-правового простору технічного регулювання у будівництві країн СНД до Міжурядової Ради Міністрів будівництва СНД`, - поінформував перший заступник Міністра.
Анатолій Беркута окремо приділив увагу напрямку подовження ресурсу безаварійної експлуатації будівель та споруд. За його словами, сьогодні темпи капітального будівництва не забезпечують потреби щодо виводу з експлуатації будівель та споруд, які відпрацювали свій ресурс.

`Тому цей напрям є питанням національної безпеки і як ніякий інший вимагає напруженої діяльності усіх ланок галузі`, - сказав він, наголосивши, що потрібно працювати у напрямку поширення нормативно-правової бази на весь життєвий цикл об`єктів будівництва.

Серед проблеми у сфері промислового будівництва, Анатолій Беркута назвав відсутність в достатній кількості державних інституцій, спроможних визначати конструктивні, об’ємно-планувальні параметри будівництва залежно від обраної технології виробництва та експлуатації промислової споруди.

`Як наслідок, ми практикуємо закупівлю зарубіжних технологій сумнівної якості, не завжди безпечних, і розміщуємо їх де завгодно. Зокрема мають місце випадки розташування таких виробництв у житлових масивах, у санаторно-курортних зонах. Сучасні технології розміщуються в існуючих будовах, тоді як вони зорієнтовані на нові конструктивні схеми і матеріали`. Пристосуванням цих будов без необхідних досліджень і випробувань, за словами першого заступника Міністра, займаються численні новоутворені і не завжди фахові проектні організації. Результати такої діяльності, як було сказано, несуть пряму загрозу населенню і територіям.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 7476