Мінрегіонбуд продовжує роботу із спрощення дозвільної системи у будівництві

Мінрегіонбуд продовжує роботу із спрощення дозвільної системи у будівництві

В цьому році прийнято в експлуатацію більше 14 тисяч приватних житлових будинків садибного типу. Про це повідомив на прес-конференції начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Бондаренко.

За його словами, сприяє цьому питанню постанова КМУ №1035 `Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт`.

Однак, за словами начальника Держархбудінспекції, деякі органи місцевого самоврядування умудряються цю процедуру значно ускладнювати:

`При прийнятті об’єкта самочинного будівництва в експлуатацію необхідна довідка-згода органу місцевого самоврядування щодо легалізації такого об’єкта. І, на жаль, існує багато фактів, коли, перш ніж видати довідку, органи місцевого самоврядування вимагають ряд якихось додаткових документів, які не передбачені чинними законодавством і які, щоб зібрати, потрібно потратити багато часу, а іноді і коштів`.

Олександр Бондаренко навів приклад, що в Київській області за перший квартал прийнято в експлуатацію 1086 об’єктів, а за цей же період в Волинській області – лише 252.

Начальник Держархбудінспекції нагадав, що своєрідна `амністія` на самочинне будівництво діятиме до 1 січня 2011 року. `Тоді будемо працювати над новим порядком прийняття об’єктів в експлуатацію і над змінами до законодавства щодо посилення відповідальності за самочинне будівництво. Адже сьогодні в Україні кожен 2-ий об’єкт – зведений самочинно. Це не правильно. Мусить бути порядок`, - додав Олександр Бондаренко. За його словами, наведенню ладу в цій сфері мали б значно посприяти ініціативи Мінрегіонбуду щодо спрощення погоджувально-дозвільної системи в будівництві.

Нагадаємо, перший заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Анатолій Беркута на прес-конференції `Кроки Уряду на шляху до розвитку будівельної галузі та житлового будівництва`, яка відбулась 3 червня, заявив, що Мінрегіонбуд і надалі усуватиме адміністративні перешкоди в роботі забудовників. За його словами, фахівцями Міністерства ведеться робота, спрямована на забезпечення максимального сприяння будівельним підприємствам, зокрема, через скасування дозволів на окремі види робіт за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови.

`Ми переконані, що ця робота, за умови її успішності та активного поширення на всій території країни, стане черговим позитивним сигналом для забудовників, що ще не зважились на активний вихід на ринок після приголомшливого падіння в галузі` – зазначив Анатолій Беркута.

Довідково:

Мінрегіонбудом максимально спрощено усі дозвільні процедури спорудження власного індивідуального житлового чи дачного будинку. Зокрема, отримання дозволу на будівництво регламентується типовими регіональними правилами забудови та змінами до них.
При будівництві або реконструкції садибних житлових. Дачних і садових будинків загальною площею до 500 кв.м, у тому числі з господарськими та допоміжними приміщеннями, господарських будівель та споруд на садибних ділянках, індивідуальних гаражів, громадяни, які є власниками або користувачами земельних ділянок у селах, селищах та містах районного значення, замість вихідних даних для проектування цього об’єкта, можуть отримати будівельний паспорт (порядок не поширюється на будівництво житлових будинків, дачних та садових будинків на територіях зі складними інженерно-геологічними та техногенними умовами).
Будівельний паспорт готується та видається відділом містобудування та архітектури райдержадміністрації в місячний термін з дня подання письмової заяви.
Будівельний паспорт є підставою для звернення (за потреби) забудовника до балансоутримувачів інженерних мереж або до відповідної експлуатуючої організації про надання технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта, які можуть бути включені до складу будівельного паспорта.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 7524