Дмитро Ісаєнко: зниження НБУ ставки рефінансування здешевить пільгові кредити на добудову житла

Дмитро Ісаєнко: зниження НБУ ставки рефінансування здешевить пільгові кредити на добудову житла

Вже в липні місяці пільгові кредити на добудову незавершених житлових об’єктів зможуть отримати перші 34 недобудови в рамках державної програми підтримки незавершеного житлового будівництва. Такий прогноз висловив заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Дмитро Ісаєнко на прес-конференції в агентстві `Інтерфакс-Україна` 11 червня.

За словами заступника Міністра, пільгове кредитування названих 34 об’єктів передбачає виділення Державним ощадним банком України 600 млн. грн. за рахунок коштів Державної іпотечної установи, якій на такі цілі передбачено державним бюджетом 2 млрд. грн. Дмитро Ісаєнко нагадав, що Мінрегіонбуд клопотав перед Урядом про пільгове кредитування з процентною ставкою не вищою, ніж 14%. Проте, за словами заступника Міністра, у зв’язку з тим, що Національний банк України знизив ставку рефінансування з 10,25 до 9,5%, то ці кредити можуть бути ще дешевшими – 12-13% річних в гривні.

Однак для того, щоб цей механізм запрацював, необхідно внести зміни до Положення про Державну іпотечну установу. Оскільки, зі слів Дмитра Ісаєнка, ДІУ може кредитувати тільки фізичних осіб, які сьогодні не в змозі дозволити собі кредити: `Тому єдиний шлях – це кредитувати забудовника через Ощадбанк, який викупить облігації ДІУ`. Це, зі слів заступника Міністра, дозволять зробити тільки відповідні зміни до Положення про ДІУ, внести які планується вже найближчої середи на засіданні Уряду.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 7564