Фонд Енергоефективності працює над запуском програми відновлення пошкоджених багатоквартирних будинків
Фото: ДСНС України

Фонд Енергоефективності працює над запуском програми відновлення пошкоджених багатоквартирних будинків

Для запуску грантової програми «ВідновиДІМ» залишилося внести кілька змін до документів в Уряді та міжнародних організаціях. Про це заявив директор Фонду Енергоефективності Єгор Фаренюк у рамках «Recovery Forum Ukraine 2022».
Програма передбачає надання ОСББ грантів на першочерговий ремонт будинків, які пошкоджені через воєнні дії. Ще з травня Фонд Енергоефективності розпочав роботу над створенням нової програми та пошуком фінансування, уточнює BAU.ua.

«ВідновиДІМ» планують запустити як пілотний проєкт цього року. Якщо фінансування буде збільшено, то основний етап відбудеться у 2023 році. Зараз ЄС виділяє на програму 5 млн євро, наступного року планується виділити 20 млн євро. На першому етапі зможуть взяти участь близько 60-100 багатоквартирних будинків. Кількість залежатиме від ступеня пошкодження.

Згідно з умовами проєкту, ОСББ може отримати кошти на матеріали та роботи для першочергового ремонту будинків, пошкоджених внаслідок воєнних дій. Не більше 6 млн грн на будинок. Кошти будуть виплачені двома частинами: 70% після підписання договору, 30% після завершення робіт.
Оплачуються:
  • заміна або ремонт віконних блоків, балконних, зовнішніх дверей;
  • ремонт пошкоджень фасадів та дахів;
  • ремонт котелень на дахах та інженерних мереж.

Спочатку програма діятиме в Київській, Житомирській, Чернігівській та Сумській областях, оскільки на цих територіях проведено розмінування та підготовлено звіти про пошкодження.

Для запуску «ВідновиДІМ» необхідно законодавчо затвердити діяльність Фонду з реалізації програми та внести зміни до постанови КМУ. А міжнародні партнери мають затвердити грантову політику та виділення коштів на її реалізацію.
Идентификатор: 15374