Єдиній державній електронній системі в будівництві вже три роки
Фото: КБУ
Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

Єдиній державній електронній системі в будівництві вже три роки

У липні відбулася презентація досягнень та планів щодо Єдиної державної електронної системи в будівництві (ЄДЕССБ), яка вже працює протягом трьох років. Система була запроваджена 6 липня 2020 року. Після повномасштабного вторгнення росії вона досить швидко відновила роботу.

ЄДЕССБ має на меті автоматизувати процеси державного регулювання у будівництві. Це вже досягнуто для проєктної документації, технічної інвентаризації, будівельних паспортів, результатів експертизи та рішень із присвоєння адрес.
Уже повністю переведено в онлайн процеси оформлення документації для багатоповерхових будівель, інфраструктурних та промислових об’єктів (класи наслідків СС2 та СС3).

Згідно з коментарем Данила Молчанова, керівника USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», ЄДЕССБ значно прискорила розгляд документів та спростила процедуру отримання дозволів.

На публічному порталі ЄДЕССБ (https://e-construction.gov.ua↗️) можна переглянути всі видані дозволи на будівництво. Цей портал є головним інструментом громадського контролю забудови у містах. За час існування порталу зареєстровано 1,6 млн запитів від громадян на перевірку об'єктів будівництва.
Інформація також доступна у формі відкритих даних на порталі https://data.gov.ua↗️.

У планах розширення роботи ЄДЕССБ у рамках реформи містобудування. Законопроєкт 5655↗️ закріплює цифровізацію та автоматизацію як основні напрямки змін у будівельній галузі. Реформа також передбачає моніторинг та контроль за будівництвом та його учасниками на всіх етапах, а також посилення відповідальності за порушення.

Крім того, було оголошено про створення мобільного додатку ЄДЕССБ.
Идентификатор: 15478