Київрада за 51 млн. грн. продала частину території, що належить до пам’яток Київської фортеці

УНІАН. Київська міська рада продала за 51 млн. грн. територію площею понад 3 га, що належить до пам’яток Київської фортеці.
Як передає кореспондент УНІАН, відповідні рішення були ухвалені депутатами вчора під час пленарного засідання сесії Київської міської ради.
Згідно з одним із рішень, земельна ділянка площею 2,08 га по вулиці Січневого повстання, 38, 40, у Печерському районі, яка перебуває в оренді у ТОВ `Регіонінвест`, продана ТОВ `Хрещатик Інвестбуд` за 33 млн. 916 тис. 755 грн. для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих будівель і споруд майнових комплексів, що розташовані на цій земельній ділянці.
Згідно з іншим рішенням, земельна ділянка площею 0,93 га по вулиці Січневого повстання, 1, яку орендує ТОВ `Хрещатик Інвестбуд`, продана цій же організації за 16 млн. 891 тис. 550 грн. для експлуатації та обслуговування комплексу будівель і споруд.
Депутат Київради, начальник Головного управління культури і мистецтв Світлана ЗОРІНА перед голосуванням внесла пропозицію зняти обидва проекти рішення з розгляду сесії, оскільки зазначені об’єкти належать до територій історично-культурного значення, і тому питання необхідно додатково вивчити. Втім, депутати при голосуванні не підтримали її пропозицію і проголосували за продаж цих земельних ділянок.
В інтерв’ю журналістам начальник Головного управління охорони культурної спадщини Руслан КУХАРЕНКО повідомив, що зазначені території дійсно відносяться до пам’яток Київської фортеці, а саме до комплексу споруд Цитаделі Київської фортеці, яка була збудована на початку 18-го століття Іваном Мазепою.
Він також поінформував, що зазначені території були передані свого часу Міністерству оборони, яке пізніше за конверсією, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 2002 року, отримало можливість продати непотрібне майно. У цій постанові Кабміну не було визначено категорій об’єктів Міноборони щодо їх приналежності до історичних пам’яток. Тому Міністерство оборони продало з молотка у приватну власність об’єкти, які розташовані на вул. Січневого Повстання, 1, 38 і 40.
Як зазначив Р.КУХАРЕНКО, згідно із Земельним кодексом, землі, які мають історично-культурне значення, можуть вилучатися і викуплятися лише у виняткових випадках, якщо є відповідні постанови Кабінету Міністрів та при узгодженні з Верховною Радою. В даному випадку ні тієї, і іншої процедури не було, зазначив Р.КУХАРЕНКО, отже надання у приватну власність цієї земельної ділянки є порушенням Земельного кодексу.
За інформацією Р.КУХАРЕНКА, матеріалів з проектів зазначених двох рішень Київради він не бачив. Протягом двох-трьох днів його управління займатиметься вивченням відповідних документів, і київському міському голові буде подана доповідна записка щодо проданих ділянкок, які належать до територій історично-культурного значення.
Идентификатор: 1001