КМДА звернеться до прокуратури для встановлення винних у знесенні історичної будівлі військового телеграфу

КМДА звернеться до прокуратури для встановлення винних у знесенні історичної будівлі військового телеграфу

Комісія КМДА по проведенню перевірки правомірності проведення будівельних робіт по вулиці Рибальській, 24/16, де раніше знаходилась історична пам`ятка – будівля військового телеграфу, прийняла рішення про передачу усіх зібраних матеріалів по цій справі до прокуратури.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на брифінгу голова комісії, в. о. заступника голови Київської міськдержадміністрації Володимир ГОЛОВАЧ.
За його словами, у ході перевірки встановлено, що поширені у ЗМІ фотознімки військового телеграфу з позначеними на фасаді цифрами `1875 годъ` відносяться до 1994 року. Цей знімок був зроблений інститутом `Укрпроектреставрація`. `Інших матеріалів фотофіксації, де зазначена ця будівля з написом `1875`, ми до сьогоднішнього дня не отримали, хоча зробили запити в усі ці установи: науково-дослідні, проектні та інші, які б могли про це свідчити`, - підкреслив В.ГОЛОВАЧ.
Крім того, він навів документи про зроблену у 2003 році аерокосмічну зйомку території на вулиці Рибальській, 24/16. За його словами, там були `певні` будівлі, але при детальному вивченні знімків встановлено, що це - гаражі та сміттєзбірники. Тобто, за словами В.ГОЛОВАЧА, пам`ятки архітектури на зазначеній території уже не було.
Як сказав В.ГОЛОВАЧ, отримані комісією документи свідчать, що Міністерством оборони України, ЗАТ `Познякижитлобуд`, Печерською райдержадміністрацією столиці та іншими суб`єктами починаючи з 2000 року активно здійснювалися заходи щодо будівництва на території за адресою: вулиця Рибальська, 22-24 житлового комплексу з об`єктами громадського призначення, офісними приміщеннями і підземними автостоянками. За поясненням В.ГОЛОВАЧА, дві адреси - Рибальська, 24/16 і Рибальська, 22-24 - означають одну й ту саму територію залежно від року, коли затверджувались документи, бо у різні роки території надавалась різна адреса.
Він поінформував, що згідно з укладеними угодами, у 2001 році були підготовлені та надані на сесію Київради матеріали щодо погодження місця розташування зазначеного житлового комплексу, розроблена і погоджена на засіданні архітектурно-містобудівної ради Головкиївархітектури архітектурно-планувальна частина проекту. Управлінням Держархбудконтролю було надано дозвіл на виконання робіт з інженерної підготовки території.
За словами В.ГОЛОВАЧА, на підставі цих дозвільних документів було виконано комплекс будівельних робіт, у тому числі риття котловану під фундамент житлового будинку.
«Документи свідчать про те, що під час інженерної підготовки території були виконані роботи по знесенню тих будівель і споруд, які заважали виконувати так звані підготовчі інженерні роботи для будівництва житлового комплексу`, - повідомив В.ГОЛОВАЧ.
Головний документ, за даними комісії, для виконання цих робіт – лист-дозвіл Київської міської державної адміністрації від 28 серпня 2000 року №002-349, виданий Печерській райдержадміністрації.
«Таким чином, ми можемо зробити припущення, що знесення будівлі з позначкою `1875 годъ` відбулося у період так званої інженерної підготовки і паралельного виконання будівельних робіт. Тому комісія не може зараз робити остаточний висновок, хто винний і причетний… Необхідно провести відповідні слідчі дії і відповідні судові експертизи. У зібраних матеріалах є ознаки вчиненого кримінального злочину`, - зазначив В.ГОЛОВАЧ.
За його інформацією, КМДА також буде звертатись до Міністерства оборони з питання ведення будівництва на зазначеній території, оскільки є факти, які потребують додаткового вивчення. Зокрема, пояснив В.ГОЛОВАЧ, згідно з матеріалами земельно-кадастрових справ та Бюро технічної інвентаризації, будинок телеграфу не входив до переліку будівель, які реалізовувалися, тобто на нього немає відповідної зареєстрованої власності.
В.ГОЛОВАЧ також повідомив, що поки комісія не готує проектів рішень Київради щодо скасування відведення землі за адресою: вул.Рибальська, 24/16 для компанії-забудовника `ЛВ-Холдинг`, оскільки для цього необхідно мати `протилежний` висновок, а це можливо лише після відповідних експертиз та завершення слідчих дій.
На сьогодні земельна ділянка, де розміщувався телеграф, – це, за словами В.ГОЛОВАЧА, заасфальтований майданчик. Будівельні роботи, які велися на ділянці за адресою: вул.Рибальська, 24/16, зупинені з моменту початку роботи комісії при КМДА.
Як повідомляв УНІАН, на початку січня ЗМІ повідомили, що ряд будівель на території історико-архітектурної пам`ятки-музею `Київська фортеця` були знесені компанією `ЛВ-Холдінг` у новорічні свята. Будівлі були зведені в XIX столітті.
12 січня прокуратура Києва розпочала перевірку законності знесення пам’яток історії, розташованих на вул. Рибальській, 24/16.
Також прокуратурою міста доручено Управлінню державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва, Головному управлінню охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації провести відповідні перевірки.
УНІАН
Идентификатор: 1134