У Києві затверджено порядок видалення зелених насаджень і визначення їхньої відновної вартості

У Києві затверджено порядок видалення зелених насаджень і визначення їхньої відновної вартості

Столичний мер Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ своїм розпорядженням затвердив порядок видалення зелених насаджень на території Києва і порядок визначення відновної вартості зелених насаджень.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Київської міської державної адміністрації, згідно з документом, якщо будь-яка юридична чи фізична особа хоче знести дерева, кущі, газони чи квітники (звісно, це не стосується приватних власників), то має звернутись до спеціальної постійно діючої комісії відповідного району (кожне з таких об’єднань очолюватиме директор районного комунального підприємства з утримання зелених насаджень). Після надходження заяви комісія у 5-денний термін (чи 10-денний, якщо кількість дерев перевищує 200 або площа ділянки становить 4 га і більше) складатиме належний акт обстеження, який обов’язково погоджуватиме з комунальним об’єднанням «Київзеленбуд» і Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Києві.
“При визначенні відновної вартості зелених насаджень фахівці враховуватимуть як їхню балансову вартість, так і вартість комплексу робіт з садіння та догляду в період приживлення нових кущів чи дерев, – сказав перший заступник голови КМДА Денис БАСС. – Спеціалісти братимуть до уваги якісний стан насаджень, їхній вік та породу. Зрозуміло, що найбільш цінними є стиглі дерева порід, що ростуть повільно. Скажімо, такі як дуб, граб, горіх, липа, каштан кінський, груша лісова, кизил, обліпиха, самшит тощо. Крім того, найдорожче (порівняно з приміською зоною) обходитиметься відновлення тих насаджень, які ростуть у центральній зоні міста та на решті забудованої частини міста. Кажучи про приміську зону, я маю на увазі масиви Биківня, Бортничі, Чапаєвка, Пуща-Водиця, Жуляни… Кошториси також коригуватимуться залежно від підвищення мінімальної заробітної плати в будівництві та вартості садівного матеріалу, сформованої ринком. Суми відновної вартості перераховуватимуться на спеціальний рахунок «Київзеленбуду», який 20% з отриманих коштів перенаправлятиме потім до профільного районного комунального підприємства”.
За інформацією Д.БАССА, ці кошти витрачатимуть на створення зелених насаджень, їх капітальний ремонт, підживлення і захист від шкідників; на проведення наукових досліджень з визначення передумов погіршення стану зелених насаджень та здійснення комплексу заходів з його покращення; на розвиток розсадницької справи, закупівлю садівного матеріалу декоративних дерев і кущів, квітникової розсади, насіння газонних трав і квітів, родючого грунту. Причому невикористані у звітному бюджетному році відповідні кошти автоматично «переходитимуть» на наступний рік, тобто використовуватимуться винятково за своїм призначенням.
УНІАН
Идентификатор: 2266