Голова Шевченківського району Києва просить керівництво держави допомогти зупинити будівництво по вулиці Жилянській

Голова Шевченківського району Києва просить керівництво держави допомогти зупинити будівництво по вулиці Жилянській

Голова Шевченківської районної у місті Києві ради та державної адміністрації Віктор ПИЛИПИШИН звертається до Президента України, Кабінету міністрів України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Державної архітектурно-будівельної інспекції та громади міста Києва з вимогою зупинити будівництво по вулиці Жилянській, 118, на час розселення мешканців аварійного будинку та приведення до належного технічного стану прилеглих будинків.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Шевченківської РДА, текст якого передано УНІАН.
Голова району нагадує, що наприкінці липня минулого року при спорудженні житлового будинку по вул. Жилянській, 118 (замовник – ЗАТ «Концерн «ЕССЕ») сталося просідання основи фундаменту сусіднього житлового будинку за адресою вул. Жилянська, 120-б, внаслідок чого будинок дав тріщину. В.ПИЛИПИШИН зазначає, що Концерн «ЕССЕ» самовільно розпочав забудову території, без технічного обстеження прилеглих будинків та споруд, що призвело до створення аварійної ситуації. Мешканців аварійного будинку було негайно евакуйовано та тимчасово поселено в готелі «Спорт», де вони проживають за рахунок коштів Шевченківської райдержадміністрації.
Тимчасовою міською комісією з розслідування причин пошкодження житлового будинку на вул. Жилянській, 120-б технічний стан конструкцій зазначеного будинку визнано аварійним. Крім того, на виконання розпорядження Київської міської державної адміністрації від 6 грудня 2007 р. міжвідомчою комісією Шевченківської РДА здійснено обстеження житлового будинку №120-Б по вул. Жилянській та отримано висновок щодо непридатності для подальшого проживання у ньому мешканців. Після цього було прийнято рішення про виділення з бюджету Києва на 2008 рік коштів в сумі 25 млн.грн. на придбання житла для постраждалих мешканців зазначеного будинку. Шевченківською райадміністрацією в свою чергу прийнято розпорядження, яким визначено перелік заходів, які мають бути здійснені для відселення постраждалих мешканців до нового житла.
“На фоні зусиль влади щодо розв`язання проблеми мешканців аварійного будинку, яка виникла через злочинні та непрофесійні дії забудовника, ЗАТ «Концерн «ЕССЕ» продовжує цілеспрямовано та цинічно планувати для захвату нові майданчики під забудову по вулиці Жилянській, 114, 116А, 120А”, - говориться в повідомленні прес-служби Шевченківської РДА.
Керівництво районної влади наголошує, що не зважаючи на існуючий аварійний стан будівель та заборони «… ЗАТ «Концерн «ЕССЕ» продовжує реалізацію проекту «Будівництво житлового будинку з нежитловими приміщеннями по вул. Жилянській, 118 та наближається будівельними технологіями до вказаних будинків».
При цьому, як заявляє голова району, це свавілля відбувається незважаючи на численні намагання районної влади (лист до Генерального прокурора від 22.01.2008р.), столичної влади (лист першого заступника голови КМДА Анатолія ГОЛУБЧЕНКА до Міністерства регіонального розвитку та будівництва України та прокурора м.Києва від 25.01.2008р.) з вимогами термінового призупинення будівництва та притягнення до відповідальності керівництва ЗАТ «Концерн «ЕССЕ».
В повідомленні говориться, що вже сьогодні мешканці не можуть зайти до аварійного будинку у своїх справах: тріщини невпинно розкриваються, стіни деформуються, двері не відчиняються. А враховуючи низьку надійність несучих конструкцій будинку, не прогнозований їх напружений стан, потенційна можливість виникнення надзвичайної ситуації при їх подальшій деформації, пов`язаної з ризиком для життя і здоров`я мешканців, є дуже високою.
В.ПИЛИПИШИН також наголошує, що питання відшкодування забудовником завданих збитків та витрат мешканців залишається відкритим. На сьогодні забудовник до виконання наданих обіцянок щодо відселення мешканців не приступив, на вимоги районної влади - не реагує. Ігнорується в тому числі і рішення Господарського суду м.Києва від 05.12.2007 №4/412, за яким ЗАТ «Концерн «ЕССЕ» має відшкодувати збитки Шевченківської районної державної адміністрації в обсязі понад 400 тис.грн. (оплата рахунків за проживання у готелі «Спорт» постраждалих мешканців аварійного будинку), “а Державна виконавча служба не квапиться із застосуванням до винуватця аварії необхідних процедурних дій”, йдеться у зверненні голови району.
УНІАН
Идентификатор: 3746