Начальник управління охорони культурної спадщини Києва запевняє, що на Андріївському узвозі висоток не будуватимуть

Начальник управління охорони культурної спадщини Києва запевняє, що на Андріївському узвозі висоток не будуватимуть

Начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан КУХАРЕНКО запевняє, що на Андріївському узвозі висоток не будуватимуть.
Як повідомляє прес-служба КМДА, про це він сказав журналістам, коментуючи майбутню реставрацію історичного узвозу.
Він зазначив, що востаннє Андріївський узвіз реставрували у 1982 році. Наразі інженерні мережі узвозу зношені, на вулиці відсутні дощові водостоки, пагорб, на якому розташована Андріївська церква, потребує гідроізоляції тощо.
«Андріївський узвіз – це територія заповідника, дорога серцю кожного киянина. Тут не може бути мови про добудову кількох поверхів до існуючих будинків чи зведення висоток. Навіть приватні власники, які володіють більшістю будівель на узвозі, за законом мають право збудувати лише мансарди, за умови, що вони гармонійно доповнюватимуть архітектурний ансамбль вулички”, - розповів Р.КУХАРЕНКО. При цьому він зазначив, що поки що з такими планами ніхто не виступав.
За словами Р.КУХАРЕНКА, наразі вирішується питання визначення замовника робіт з реконструкції узвозу. Він поінформував, що загалом планується реставрація пошкоджених будівель, відновлення фасадів, можлива регенерація будиночка, який існував на узвозі століття-два тому. Окрім того, за дорученням Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, подбають про благоустрій території та реконструкцію інженерних мереж вулиці.
Р.КУХАРЕНКО повідомив, що ініціатором реставрації Андріївського узвозу в 2006 році виступило ГО «Київські митці», яке запропонувало голові Подільської районної у м. Києві державної адміністрації взяти під особистий контроль та виступити замовником всього комплексу робіт з відновлення Андріївського узвозу. Крім того, за його словами, у районі 14 серпня 2006 р. було проведено громадські слухання щодо відновлення Андріївського узвозу, на яких мешканці схвалили відповідне рішення Подільської адміністрації.
Начальник управління також повідомив, що на території Андріївського узвозу буде впорядковано торгівлю. Зокрема, 30 листопада минулого року було проведено конкурс на визначення передпроектної пропозиції схеми розташування МАФ на узвозі для влаштування виносної торгівлі сувенірами та місць продажу картин. За результатами конкурсу переможцем визнано вже згадуване ГО «Київські митці».
Як повідомляв УНІАН, тиждень тому Блок Кличка в Київраді оприлюднив заяву з вимогою громадського обговорення доцільності реконструкції Андріївського узвозу. У блоці зазначають, що на сьогодні у влади міста відсутній цілісний проект реконструкції Андріївського узвозу. “Натомість, ідуть спроби під її приводом легалізувати нову забудову та підвищити поверховість існуючих будинків. Тільки за оприлюдненою інформацію, на Андріївському узвозі комерційним структурам під забудову відведено близько 16 ділянок”, - повідомляють автори заяви.
Блок Кличка вимагає від керівництва Київради розглянути на пленарному засіданні питання щодо правомірності усіх землевідведень на Андріївському узвозі та заради порятунку узвозу терміново ввести мораторій на нове будівництво на його території до прийняття детального плану території Подільського району столиці.
Представники Блоку Кличка переконані, що втручання міської влади у середовище історичної вулиці має обмежитися реставрацією із заміною комунікацій та збереженням і відновленням історичної забудови.
Згідно з інформацією прес-служби КМДА, цього року розпочнеться реставрація Андріївського узвозу.
УНІАН
Идентификатор: 3778