НАЕР: Уряд доручив розробити програми із зменшення споживання енергоресурсів

НАЕР: Уряд доручив розробити програми із зменшення споживання енергоресурсів

17 грудня на засіданні Уряду прийнято проект розпорядження Кабінету Міністрів України `Про програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів`.

Розпорядження передбачає розроблення до 01 липня 2009 року і реалізацію протягом 2010-2014 років галузевих програм енергоефективності та програм зменшення споживання енергоресурсів у бюджетній сфері, а також запровадження проведення НАЕР (Нацiональним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсiв) моніторингу та контролю за станом їх виконання.

Практичне впровадження вищезгаданого документу буде мати суттєвий вплив на галузевий та регіональний розвиток країни шляхом сталого зменшення енергоємності ВВП та реалізації програмних заходів, які унеможливлять використання енергетично неефективних, застарілих технологій та обладнання, а також технологій, що характеризуються низьким рівнем ефективності використання енергоресурсів.

`Сьогодні проблема високої енергоємності ВВП має загальнодержавний характер, оскільки стосується конкурентноздатності продукції вітчизняної економіки, рівня собівартості, обсягів споживання паливно-енергетичних ресурсів. Енергоємність ВВП в Україні є досить високою, у 2,6 рази перевищуючи середній рівень енергоємності ВВП розвинутих країн світу`, зазначив Голова НАЕР Ігор Черкашин, коментуючи прийняте розпорядження.

Наразі в Україні діють лише 3 галузеві програми з енергозбереження (Мінжитлокомунгосп, Мінтрансз`вязку та НАК `Нафтогаз України`), які розроблені, погоджені з НАЕР та затверджені відповідно до законодавства.

Передбачається також забезпечити за рахунок реалізації відповідних енергозберігаючих заходів скорочення споживання енергоресурсів у бюджетній сфері, яке повинно досягти у 2014 році не менше 20% від рівня 2009 року, та скорочення видатків бюджету, які спрямовуватимуться на оплату енергоносіїв та комунальних послуг у бюджетній сфері.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5184