Підготовка до ЄВРО-2012 є одним з основних пріоритетів міста Києва

Підготовка до ЄВРО-2012 є одним з основних пріоритетів міста Києва

2 червня 2009 року відбулась Координаційна Рада з підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу під головуванням Президента України Віктора Ющенка. На засіданні обговорювались першочергові завдання України в цілому та приймаючих міст в світлі рішень, прийнятих на засіданні Виконкому УЄФА 12-13 травня у Бухаресті. Про це інформує прес-служба КМДА.

Зокрема, особливий акцент було зроблено на необхідності вирішення проблемних питань щодо території навколо НСК `Олімпійський` та використання нових фінансових механізмів, які б гарантували вчасне та повне фінансування всіх проектів ЄВРО-2012.

Підготовка до ЄВРО-2012 є одним з основних пріоритетів міста Києва. Тому київська влада сприймає всю конструктивну критику з боку Президента і, звичайно, зробить все від неї залежне, щоб Київ став справжньою столицею європейського футбольного свята. Водночас, не можна не погодитись з тезою глави держави про те, що підготовка інфраструктури чотирьох міст-господарів Євро-2012 є і компетенцією Кабінету міністрів.

Слід нагадати, що знекровлений рекордними вилученнями київський бюджет не може самостійно покривати всі потреби ЄВРО. Тому без фінансування з боку державного бюджету таких критично важливих для чемпіонату проектів, як будівництво метро, транспортних розв’язок, головного каналізаційного колектора, закупівля рухомого складу, тощо, проведення фінального матчу ЄВРО-2012 в Києві може опинитись під загрозою.

Місто підтримує ідею Президента про впровадження прозорої системи надання урядових гарантій на реалізацію проектів чемпіонату, бо такі рішення не можуть прийматись кулуарно, в залежності від волі окремих чиновників. Зі свого боку міська влада готова співпрацювати з Урядом для того, щоб визначити обмежений вичерпний перелік об’єктів, фінансування яких потребує державних гарантій, та взяти участь у вирішенні питання щодо механізму реалізації таких проектів у місті Києві.

Стосовно безпідставних звинувачень деяких осіб щодо бездіяльності київської влади у питаннях прилеглої до НСК `Олімпійський` території, слід зазначити, що київська влада завжди діяла і діє виключно в межах закону. Тому столична влада ніколи не буде порушувати законодавство і займатись експропріацією власності у добросовісних інвесторів, які реалізують свої проекти відповідно до закону і мають всі необхідні погодження, у тому числі і Мінсім’їмолодьспорту. Позиція Києва наступна: закон зворотної сили не має і повинен виконуватись усіма і безумовно.

Якщо будуть прийняті зміни до Закону України `Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу в Україні`, які передбачають викуп земельних ділянок для будівництва об’єктів чемпіонату, то місто також буде діяти у відповідності до Закону. Єдине, на чому слід наголосити, що міська влада не піде на те, щоб витрачати кошти міського бюджету, передбачені на виконання соціальних програм, на викуп земельних ділянок.

Позиція Києва полягає в тому, що слід якнайшвидше владнати питання території навколо `Олімпійського` шляхом конструктивних переговорів з інвесторами, тим більше, що за словами глави держави, темпи сьогоднішнього вирішення цієї проблеми не є прийнятними. Наразі немає іншої альтернативи, ніж шлях, запропонований Президентом України, що Мінсім’їмолодьспорт має долучити до розв’язання цього питання київську міську владу і представників компаній, що отримали земельні ділянки, які повинні належати НСК `Олімпійський`. Зі свого боку, міська влада наголошує, що робитиме все, щоб такі переговори відбулись якнайшвидше і закликає до такої ж конструктивної позиції керівництво Мінсім’їмолодьспорту та компаній-інвесторів.

Столична влада переконана, що разом ми вирішимо всі проблеми `Олімпійського`, для того щоб фінальний матч у Києві став окрасою чемпіонату Європи 2012 року.
http://kmv.gov.ua/
Идентификатор: 6005