Президент стурбований бездіяльністю уряду в питанні добудови житлових об`єктів з високим ступенем готовності

Президент стурбований бездіяльністю уряду в питанні добудови житлових об`єктів з високим ступенем готовності

Президент України Віктор Ющенко стурбований бездіяльністю уряду в питанні добудови житла з високим ступенем готовності. На цьому він наголосив сьогодні на нараді з Головою НБУ, представниками Міністерства фінансів, Державної іпотечної установи, Міністерства регіонального розвитку і будівництва та Державного ощадного банку.

`Мене турбує така урядова політика, і я знаходжу в цьому велике розчарування. Ми так працювати не можемо`, - сказав Президент.

Глава держави нагадав, що 8 квітня 2009 року підписав Указ `Про деякі заходи щодо сприяння добудові житлових об`єктів`, у якому був запропонований прозорий та ефективний механізм стабілізації ситуації в будівельному секторі. За його словами, метою Указу було об`єднати зусилля Державної іпотечної установи, Державного ощадного банку, НБУ, Української будівельної асоціації, щоб добудувати 700 об`єктів із високим ступенем готовності.

В.Ющенко констатував, що після подібної наради у квітні добудування таких об`єктів не зрушило з місця.

Згідно із запропонованою схемою, під гарантовані цінні папери Державна іпотечна установа мала залучити через Державний ощадний банк кошти Національного банку України в розмірі 1 млрд. грн., які в подальшому повинні надаватись населенню як пільгові довгострокові кредити.

Він звернувся до присутніх на нараді із проханням пояснити причини, з яких ця схема не працює.

`У мене запитання, урядовці, до вас: що заважає взяти 1 мільярд, який лежить за нашою спільною домовленістю, для того, щоб почати проект добудови 700 житлових будинків?` - запитав Президент.

Глава держави наголосив, що будівельна галузь чи не найбільше постраждала в умовах кризи: за перший квартал цього року спад житлового будівництва скоротився на 55% від рівня попереднього року. Відтак, за його словами, треба було використати будь-яку можливість для підтримки галузі.

Підсумовуючи результати наради, Президент зазначив: якщо зараз немає можливості здійснити такий крок на 1 мільярд гривень, то слід робити це траншами, перший з яких міг би становити 30 млн. грн. Віктор Ющенко дав доручення до 9 червня визначити перелік житлових об`єктів з готовністю понад 70% для першочергового добудування, на які й будуть спрямовані ці кошти.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6004