Мін’юст: Винесено на громадське обговорення законопроект, спрямований на удосконалення процедури посвідчення права власності на землю

Мін’юст: Винесено на громадське обговорення законопроект, спрямований на удосконалення процедури посвідчення права власності на землю

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проект Закону України `Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури посвідчення права власності на землю`. Законопроект розміщено на сайті Мін’юсту (www.minjust.gov.ua) з метою вивчення та врахування думки громадськості.

Проект Закону спрямований на удосконалення процедури посвідчення права власності на землю шляхом усунення прогалин у правовому регулюванні таких питань.

Зокрема, видаватимуться державні акти на землю кільком набувачам, в тому числі спадкоємцям, однієї земельної ділянки для здійснення на них відміток про перехід права власності.

Також видаватимуться державні акти на земельні ділянки набувачам у разі відсутності на державних актах відчужувачів місця для здійснення таких відміток.

Стане можливим оформлення права власності на земельну ділянку її новим власником у випадку, коли цивільно-правову угоду про відчуження земельної ділянки чи свідоцтво про право на спадщину було укладено або видано до набрання чинності Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об`єднання земельних ділянок`, але державний акт на право власності на земельну ділянку не було видано, а в архівній справі нотаріуса відсутній або втрачений державний акт на право власності на землю, що видавався її відчужувачу.

Законопроектом врегульовується питання проставлення державним нотаріусом відповідного державного нотаріального архіву відмітки про перехід права власності на земельну ділянку у випадку припинення діяльності нотаріуса, який до набрання чинності вищезгаданого Закону посвідчив або видав зазначений у частині другій статті 126 Земельного кодексу України документ, але державний акт на право власності на земельну ділянку виданий не був.

У проекті Закону встановлено строк видачі державних актів на право власності на земельну ділянку та передбачено відповідальність посадових осіб за порушення цих строків.

Передбачається, що реалізація проекту дозволить усунути прогалини у правовому регулюванні процедури посвідчення права власності на землю і вирішить проблемні питання, що виникають у зв’язку з практичним застосуванням положень Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об`єднання земельних ділянок`.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6364