Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки провів зустріч з Міністром енергетики Великої Британії

Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки провів зустріч з Міністром енергетики Великої Британії

За ініціативи Британської сторони 11 листопада цього року відбулася зустріч Представника Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського з Міністром енергетики Великої Британії Лордом Хантом.

На прохання Британської сторони, Представник Президента України окреслив пріоритети України з диверсифікації джерел постачання енергоносіїв.

Співрозмовники обговорили, зокрема, хід реалізації ініціатив Президента України Віктора Ющенка щодо підвищення національної та регіональної енергетичної безпеки, зокрема в ядерній, нафтовій та газовій галузях, а також у сфері альтернативної енергетики.

Також сторони констатували наявність невикористаного потенціалу для розширення співпраці в питаннях підвищення безпеки використання ядерної енергії.

У контексті реалізації Спільної заяви України з ЄК і МФІ від 23 березня 2009 року Б.Соколовський та Л.Хант обговорили можливості щодо участі британських компаній і фінансових інституцій у тендерах на виконання проектів у рамках модернізації ГТС.

На прохання Британської сторони було надано детальні пояснення щодо готовності України виконувати свої офіційні зобов’язання з транзиту російського природного газу європейським споживачам під час опалювального сезону 2009/10 років, враховуючи сформовані в Україні ресурсні та технічні передумови – 27 млрд.кубометрів газу в ПСГ, задовільний технічний стан ГТС, наявність кваліфікованого персоналу.

Також було наголошено, що транзит російського природного газу через територію нашої держави і його поставки в Україну здійснюються за різними контрактами, які не пов’язані між собою.

Під час розмови, окрім того, було відзначено фінансові труднощі, які виникли в української державної компанії ВАТ `Нафтогаз України` через невигідні для нашої держави газові контракти, укладені з РФ 19 січня поточного року.

Українською стороною, зокрема, було надано пояснення щодо необхідності перегляду окремих положень цих контрактів з метою встановлення взаємовигідних і симетричних умов співробітництва у контексті забезпечення надійних поставок і транзиту природного газу на середню і довгу перспективу.

У контексті активізації співробітництва в нафтовій галузі Британська сторона позитивно сприйняла інформацію про початок поставок в Україну каспійської нафти відповідно до домовленостей Президента України В.Ющенка з Президентом Азербайджану і зацікавилася перспективою залучення британських технологій для модернізації українських НПЗ.

Сторони також намітили напрямки і висловилися за доцільність розширення співпраці в галузі альтернативної та відновлювальної енергетики.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6765