Мінпраці: Парламент відмовився розв’язувати проблеми власників земельних ділянок

Сьогодні Парламент не підтримав пропозицію Міністра праці та соціальної політики України Людмили Денісової щодо відтермінування розгляду законопроекту `Про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку`. Міністр мотивувала таку необхідність потребою доопрацювання законопроекту і внесення до нього певних змін, аби осучаснити його відповідно до викликів часу. Адже сам документ був поданий до Верховної Ради ще 29 травня 2009 року. Натомість народні депутати прийняли рішення розглянути законопроект, а після обговорення – відхилили його.

`На жаль, це вже стає сумною традицією наших народних обранців – керуватися політичними мотивами, а не розв’язувати нагальні проблеми конкретних людей. У народі у таких випадках кажуть: разом з водою немовля вихлюпнули`, - сказала Людмила Денісова, коментуючи відмову народних депутатів прийняти закон у першому читанні, як це рекомендував зробити профільний парламентський комітет, або направити його на доопрацювання для повторного першого розгляду.

Міністр поінформувала, що проект акта було розроблено на чисельні звернення керівників селищних та сільських рад і схвалено учасниками Всеукраїнської наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів 23 травня 2009 року.

Сьогодні кожний третій громадянин України проживає у сільській місцевості, кожний другий - має у власності або користується земельною ділянкою. Проте не для всіх таких громадян питання належності їх до категорії зайнятих або незайнятих врегульовано чинним законодавством, зазначила урядовець.

За її словами, законопроект і було розроблено з метою законодавчого врегулювання питання щодо реалізації права громадян на зайнятість, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку, одержану в результаті паювання земель сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів і сільськогосподарських акціонерних товариств або за рішенням органу місцевого самоврядування чи місцевого органу виконавчої влади. Ним також мали бути визначені умови надання таким громадянам статусу безробітного у разі їх звернення до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, а також обліку громадян сільськими, селищними, міськими радами.

Крім того, пропонувалося розширити повноваження виконавчих органів сільських, селищних і міських рад щодо ведення обліку громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку, та інформування про це органів державної служби зайнятості та державної податкової служби.

`На жаль, як виявилося, всі ці та інші питання для парламентарів сьогодні є неактуальними, на відміну від мільйонів їх співвітчизників, які так і не дочекалися уваги до своїх злободенних проблем`, - наголосила Людмила Денісова.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 7064