Василь Куйбіда: `Створення індустріальних парків підвищить конкурентоспроможність регіонів`

Василь Куйбіда: `Створення індустріальних парків підвищить конкурентоспроможність регіонів`

Створення індустріальних (промислових) парків є одним із перспективних шляхів залучення інвестицій, зокрема іноземних, в економічний розвиток регіонів, передусім нерозвинутих. Про це йшлося в доповіді Міністра регіонального розвитку та будівництва України Василя Куйбіди на міжнародній конференції `Створення спільного промислового парку на угорсько-українському кордоні`, яка цими днями проходила в м.Ужгород. Міністр зазначив, що прискорення розвитку прикордонних територій з використанням можливостей міжнародного регіонального співробітництва є важливим для реалізації потенціалу виробничої спеціалізації насамперед західних областей України, які не були експортоорієнтованими, але мають вагомий потенціал для участі у формуванні експортної бази зовнішньоторговельного балансу країни.
`Сільське господарство в Західних регіонах України складає майже одну третину економіки регіону. Низькі виробничі потужності діючих підприємств, незадовільна інфраструктура, відсутність реальних можливостей отримати високооплачувану роботу спричиняють відтік людського капіталу за кордон. Наслідком такої ситуації може стати подальше погіршення потенціалу прикордонних регіонів, а з тим – поглиблення їх занепаду. Такі регіони вже найближчим часом можуть зіткнутися з дефіцитом кваліфікованої робочої сили`, - констатував Міністр. Він зазначив, що Закарпаття – найзахідніший регіон України, який межує з чотирма державами Євросоюзу та є членом Карпатського Єврорегіону. Ця обставина надає області статус своєрідного аванпосту у просуванні нашої держави до спільного Європейського дому.
`Сьогодні конкурентоспроможність регіонів - у центрі уваги Уряду. Розвиток нових технологій, підвищення конкурентоспроможності пріоритетних галузей економіки призведуть до підвищення як внутрішньої, так і зовнішньої конкурентоспроможності регіонів України`, - підкреслив Василь Куйбіда. За його словами, регіональні та міжрегіональні, в тому числі міжнародні індустріальні (промислові) парки є чудовим середовищем для підвищення конкурентоспроможності шляхом зростання продуктивності та впровадження інновацій у результаті об`єднання у мережу фірм і організацій постачальників знань. Така сутність індустріальних парків, як зазначив Міністр, робить їх об’єктами надзвичайної інвестиційної привабливості та стимулює розвиток навколишніх територій.
`Найпершим завданням влади є встановлення `правил гри` – формування комплексної та стабільної нормативної бази. На цей час Кабінетом Міністрів схвалений проект Закону України `Про індустріальні (промислові) парки`, який зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді України. Мінрегіонбуд взяв активну участь у розробленні цього законопроекту, який покликаний сприяти активізації інвестиційної та інноваційної діяльності, створенню сприятливих умов для розміщення в регіонах нових підприємств, у тому числі іноземних, використання вільних площ промислових зон`, - додав очільник Мінрегіонбуду.
Василь Куйбіда повідомив, що на замовлення Мінрегіонбуду розробляється проект Схеми планування території Закарпатської області, у якому закладені шляхи розвитку прикордонних територій, у т.ч. розвиток території басейну р. Тиса. `До кінця 2010 року розроблення цього проекту планується завершити`.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 7067