Коливання цін на житло триває

Коливання цін на житло триває

Згідно з даними Державного комітету статистики, ринок будівництва мав за 2009 рік рекордне зниження обсягів будівництва - 48,2 %. Київ, який був одним із лідерів будівельного ринку, також утратив 54,2 %. Сегмент житлової нерухомості, як і інші сегменти ринку, продовжує зазнавати збитків через світову економічну кризу. Кількість угод купівлі-продажу скоротилася в десятки разів. Водночас рієлтери запевняють про досягнення дна цін на житлову нерухомість, апелюючи до тенденцій зі стабілізації й незначного підвищення цін на первинному та вторинному ринках.

Наразі житлова нерухомість перебуває в прямій залежності від кредитно-банківських інститутів та загального добробуту населення. Банки майже не видають кредитів. Для них забудовники стали персоною нон-ґрата, а фінансова спроможність населення є недостатньою для формування більш-менш активного як первинного, так і вторинного ринків житла. Крім того, як стверджують експерти, довгоочікувана підтримка держави не виправдала сподівань, а політична нестабільність у країні перешкоджала укладанню контрактів із закордонними інвесторами.

Щодо вторинного ринку, то, за оцінками компанії `Українська Торгова Гільдія`, в 2009-му в загальній структурі продажів житла в Києві на цей сегмент припадало понад 80 % угод. Ця тенденція збережеться і в 2010 році в силу гнучкості умов (торгу) на вторинному ринку, широкій пропозиції об’єктів у районах міста, класу житла, його площі, завдяки ціновим параметрам. Мало того, інвестиційні ризики первинного сегмента (зриви термінів введення в експлуатацію нових об’єктів, заморожування будівництва) сприятимуть підвищеному попиту покупців до вторинного житла.

Однак коливання цін на вторинному ринку відбуватимуться синхронно з первинним. На первинному ж ринку, станом на кінець 2009 року, в столиці заморожено 6ільш ніж 75 % житлових проектів через нестачу фінансування, а введено в експлуатацію житла вдвічі менше, ніж за 2008-й. `Частину нових проектів, які добудовують, розкуповують менше. Таким чином формується стійке негативне перевищення пропозиції над попитом. Будівництво на ринку житла зможе поновитися тільки після початку нормального кредитування. У першій половині 2010 року ринок не почне стабілізуватися, відповідно, ціни будуть ще падати`, - каже директор департаменту реклами і зовнішніх зв’язків ІДК `Каскад` Наталія Меченкова.

Та погляди на майбутнє щодо цін на квартири на первинному ринку неоднорідні. Як зазначає керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії `Українська Торгова Гільдія` Віктор Оборський, негативні чинники економічної кризи не могли не позначитися на вартості житла як на первинному, так і вторинному сегменті, яка до теперішнього часу впала на 40 відсотків щодо докризових показників ринку. Але цінове дно справді було пройдено ринком у першій половині 2009 року, і всі подальші коливання мали корегуючий характер.

Директор ФСК `Пагода` Клавдія Бондарєва вважає, що кардинальних змін у ціновій політиці не варто очікувати. На її думку, щоб повернутися до цін на нерухомість, що були в 2005 році, не лише будівельникам потрібно знизити свої `апетити`. Забудовники уже, як могли, зменшили свої витрати і відмовилися від очікуваних прибутків, пропрацювавши увесь 2009 рік на межі збитковості.

Утім, на думку учасників ринку житлової нерухомості, спрогнозувати його доволі важко, оскільки останнім часом ринок у ціновому аспекті перманентно то зростав, то падав. Як вважає пані Бондарєва, у 2010 році очікується зменшення темпів будівництва. Деякі компанії завершуватимуть розпочаті об’єкти, і лише лічені одиниці розпочнуть нове будівництво. Ті деякі будинки, які нині компанії добудовують, - стануть єдиною пропозицією на первинному ринку. А що станеться з галуззю, коли їх добудують?... Навряд чи хтось може дати однозначну відповідь`, - зазначає пані Бондарєва.

За прогнозами фахівців, у першій половині 2010 року ціни на житло будуть стабільними, з можливими тенденціями в бік незначного зростання в межах 1-3 % на квартал. `Однак як довго триватиме така ситуація, не знає ніхто. Тут усе залежатиме від того, як швидко і в якому обсязі зможе відновитися платоспроможність покупців. Ні в кого не виникає сумніву, що в Києві зберігається суттєвий відкладений/нереалізований потенціал попиту. Можна припустити, що в перспективі двох-трьох років ринок все-таки продемонструє помітний тренд до зростання цін, насамперед у первинному сегменті, пов’язаний із обмеженою пропозицією через застій галузі в 2009 році`, - підсумовує Віктор Оборський.

Аліса КОВАЛЕНКО
http://www.kreschatic.kiev.ua/
Идентификатор: 7146