Стартувала нова програма компенсації витрат на робочі місця для людей з інвалідністю
Ілюстраційне фото: Possessed Photography on Unsplash

Стартувала нова програма компенсації витрат на робочі місця для людей з інвалідністю

На засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося 22 серпня 2023 року, уряд прийняв рішення ↗️ щодо підтримки осіб з інвалідністю І та ІІ груп. Ця ініціатива має на меті сприяти соціальній інклюзії та полегшити процес працевлаштування для цієї вразливої групи населення. Держава компенсуватиме роботодавцям витрати на облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

Згідно з цим рішенням, уряд передбачає компенсації:
  • Для осіб з інвалідністю І групи роботодавці можуть отримати компенсацію в розмірі до 100,5 тисяч гривень, що становить 15 мінімальних заробітних плат.
  • Для осіб з інвалідністю ІІ групи роботодавці мають право на компенсацію в розмірі до 67 тисяч гривень, що відповідає 10 мінімальним зарплатам.

Ці компенсації спрямовані на покриття витрат, пов'язаних з придбанням різних допоміжних засобів для облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю. Це охоплює меблі, такі як крісла з регульованими або фіксованими сидіннями, поручні, бруси, розсувні двері, а також протиковзні та тактильні матеріали для підлог та сходів. Також компенсація може бути використана для придбання транспортерів з електроприводом для підняття сходами, допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв, брайлівських клавіатур та портативних пристроїв, підйомних платформ для робочих місць, а також допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути та бачити.

Фінансування цієї програми у поточному році здійснюватиметься за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Щоби отримати компенсацію, роботодавцям необхідно подати заяву до регіонального центру зайнятості.

Цей крок є важливим кроком у покращенні умов праці для осіб з інвалідністю і сприятиме їхньому більш успішному включенню в робоче середовище.
Идентификатор: 15491