Через критичну заборгованість населення Уряд скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг
Ілюстраційне фото: Oleg Bilyk on Unsplash

Через критичну заборгованість населення Уряд скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг

9 січня Уряд ухвалив рішення про скасування заборони на припинення надання житлово-комунальних послуг та стягнення неустойки у випадку невнесення платежу. Рішення було прийнято на фоні різкого зростання боргів населення за спожитою електроенергією.

Голова НКРЕКП, Костянтин Ущаповський, пояснив, що головною причиною скасування мораторію стала критична ситуація за заборгованістю населення, яка зросла на 41% порівняно з попередніми періодами. Ущаповський визначив необхідність значних ресурсів для забезпечення нормального функціонування енергосистеми України, і скасування мораторію стало невідворотним кроком.

Зазначивши парадоксальність ситуації, голова НКРЕКП вказав, що домогосподарства, що отримують субсидії, вже майже повністю внесли платежі за комунальні послуги. Проте, погіршення платіжної дисципліни платоспроможних домогосподарств під час мораторію призвело до зростання їхніх боргів.

У той же час, Ущаповський повідомив, що мораторій залишається в силі на територіях з бойовими діями та прифронтових зонах. За його словами, уряд вживає заходів для зупинення кризового зростання боргів за комунальні послуги, які досягли небезпечних рівнів.

Крім того, в разі відсутності споживача в житловому приміщенні понад 30 днів, постачальникам комунальних послуг потрібно надати заяву та документальне підтвердження.
Идентификатор: 15538